Da li živeti u zajednici ili kupiti sopstvenu nekretninu: Jeftinija opcija nije uvek najbolje rešenje

uradinesto1

Koncept života u zajednici široko je rasprostranjen na našim prostorima, a takvoj statistici doprineli su kulturološki i sociološki običaji, ali ponajviše nemogućnost mladih parova da u potpunosti budu finansijski samostalni. Koegzistencija više generacija na istom mestu ima svoje prednosti, ali nam i mnogo toga uskraćuje. Mnogi se na ovaj korak odlučuju jer ga smatraju privremenim, te koriste priliku da uštede određena sredstva kako bi konačno mogli da obezbede sebi nekretninu.

Međutim, kada osete benefite života u zajednici, zanemare prvobitne želje i vode se isključivo praktičnošću. Praksa je pokazala da ovaj model stanovanja nije najbolje rešenje na duže staze, te da se harmonična atmosfera brzo pretvori u napetu i neprijatnu. U nastavku saznajte iz kojih sve razloga život u zajednici nije idealan izbor za mlade bračne parove.

Zašto je život u zajednici primamljiv?

Možemo slobodno reći da se potreba za životom sa roditeljima, u odrasloj dobi javlja u velikoj meri iz finansijskih razloga. Ono podrazumeva suživot mlađeg bračnog para sa roditeljima jednog od supružnika koji dele zajednički prostor, ali i najčešće sve troškove života. Mesečni troškovi stanarine i komunalija, kao i namirnica koje su neophodne, raspoređuju se na više članova domaćinstva, što znatno štedi novac i ostavlja mogućnost da ga usmeravamo na druge stvari. Takođe, ukoliko par ima malu decu, bake i deke će uvek pomoći kada je potrebno i time mladim roditeljima pružiti više slobodnog vremena. Nekada je veoma teško uskladiti profesionalni život sa obavezama koje imamo u kući, pa je pomoć starijih i više nego dobrodošla.

Manjak prostora i privatnosti

Jedan od najčešćih problema koji se javlja kada je u pitanju život u zajednici jeste nedostatak prostora. Svako od ukućana ima drugačije potrebe i dinamiku zbog čega često dolazi do sukobljavanja i tenzija, jer ne postoji najbolji način da se zadovolje potrebe svih. U domaćinstvu uvek postoje zajedničke prostorije koje se dele među ukućanima, ali kada se satnica ne uskladi, onda nastaje problem. Nedostatak prostora se negativno odražava i na socijalni život ukućana, budući da ne možemo u svakom trenutku da pozovemo goste, jer ćemo možda time remetiti aktivnosti drugih članova domaćinstva. U tim trenucima, raste želja za sopstvenim domom i mirom, a kvalitetna novogradnja se svojim mnogobrojnim prednostima nameće ka idealno rešenje za sve mlade parove koji su u potrazi sa svojom prvom nekretninom. Moderniji način gradnje i efikasno raspoređen prostor drastično će unaprediti kvalitet života i uneti pozitivne promene u vašu svakodnevnicu.

uradinesto2

Različite potrebe i prisutan generacijski jaz

Potrebe, shvatanja i navike različitih generacija se u velikoj meri razlikuju što može predstavljati problem ukoliko međusobno delimo zajednički prostor. Starije generacije imaju tradicionalniji pogled na svet i manje su popustljive, dok mladi funkcionišu na potpuno drugačiji i spontaniji način. Različito razumevanje određenih situacija može stvoriti problem u komunikaciji i biti uzrok stalnih razmirica i svađa. Ovakva negativna atmosfera u domaćinstvu neće prijati nijednom njegovom članu, što mlade navodi da intenzivnije razmišljaju o započinjanju samostalnog života i odlasku iz roditeljske kuće.

Finansijski aspekt i prvi korak ka osamostaljenju

Finansijski faktor je izrazito dominantan kada je u pitanju donošenje odluke o životu pod roditeljskim krovom jer podrazumeva niže mesečne troškove i olakšava nam planiranje nekih drugih investicija. Međutim, ukoliko smo se već odlučili na život u zajednici, treba da iskoristimo priliku i formiramo jasan plan za uštedu novca koji ćemo kasnije iskoristiti za kupovinu sopstvene nekretnine. Za početak je važno da obezbedimo sigurna mesečna primanja, ali i razmislimo o dodatnom angažmanu koji bi mogao da nam dopuni budžet i ubrza proces osamostaljivanja. Važno je napomenuti da postoji povrat PDV-a za prvu kupljenu novoizgrađenu nepokretnost, što može biti dodatan motiv da se pokrenete i organizujete život po vašim merilima.

Život u zajednici najčešće nije izbor, već preka potreba mnogih mladih parova, a javlja se usled nedostatka finansijske stabilnosti i nemogućnosti da samostalno žive. Iako na prvi pogled, ovakav način funkcionisanja ima svoje prednosti, mane su daleko brojnije i nesumnjivo ostavljaju traga na kvalitet života svih ukućana. Svakome je potreban mir, privatnost i mogućnost da samostalno organizuju život u skladu sa svojim potrebama i željama. Zato je pronalazak sopstvene nekretnine najbolji korak koji možete učiniti za vas i vašu porodicu!