Gajenje cveća dodatno opušta sva čula

zemlja za cvece cena

Ukoliko se odlučite za posao uzgoja cveća, neophodno je poznavanje materije biljaka, njihovih osobina i prilagođenosti na različite uslove sredine. Gajenje cveća se smatra lepim, isplativim ali i zahtevnim zanimanjem. Vreme koje provodite okruženi zelenilom i cvetnim mirisnim notama, probudiće sva vaša čula.

Cveće utiče na smanjenje stresa, svojim mirisom deluje umirujuće, prečišćava vazduh i budi keativnost. Ukoliko vršite gajenje cveća iz semena, vodite računa o njegovom kvalitetu i daljoj reproduktivnosti. Posebno vodite računa o sastavu i kvalitetu zemljišta za uspešno gajenje semenog cveća.

Odabir zemlje za cveće pristupačne cene

Za uspešno gajenje cveća, neophodna je kvalitetna zemlja za cveće, cena je u većini slučajeva isplativa. Pojedinim cvetnim vrstama odgovara veći sadržaj organskih materija sa ravnomernim odnosom fosfora i kalcijuma. Odaberite kupovinu zemlje za cveće prilagođenu tipu biljnih vrsta. Postoje različiti supstrati, zavisno od stepena cvetanja, boje i intenziteta mirisnih vrsta.

Ukoliko se odlučite za gajenje sukulenata poput kaktusa, odaberite zemlju koja je u osnovi rastresita. Rastresita zemlja nema mogućnost dugog zadržavanja vode, čime se obezbeđuje optimalan razvoj biljke. Cena zemlje za cveće određena je količinom potrebnog supstrata, mineralnom sastavu i tipu cvetne vrste. Univerzalno pakovanje sa pristupačnom cenom određeno je količinom od 50l.

Neophodne stvari za uspešno gajenje cveća

Zavisno od tipa višegodišnjih ili jednogodišnjih vrsta vrši se ujednačeno održavanje biljaka. Cveće se može gajiti na otvorenom ili zatvorenom predelu. Ukoliko se gajenje biljaka izvodi na otvorenom, neophodno je obezbediti dovoljno svetlosti, količinu vode, hranljive materije i zaštitu od nepovoljnih vremenskih prilika.

Gajenje biljaka u zatvorenom, predstavlja najmanje zahtevan posao, pri čemu je neophodno voditi računa o provetrenosti prostorije i zalivanju. Sobno cveće se mora redovno održavati brisanjem zelenih lisnih površina vlažnom pamučnom krpom.

Uslovi spoljašnje sredine dovode do sušenja precvetalih listova, što se svakodnevno mora uklanjati. Redovnim zakidanjem precvetalog cveća, biljka troši ravnomernu energiju na izrastanje novih cvetnih pupoljaka.

Redovno vršite orezivanje uvelih bokora cveća, naročito tokom proleća, ostavljajući dovoljno prostora za stvaranje novih izdanaka. Koristite umerene supstrate odnosno prihranu sa organskim dodatkom za uspešno cvetanje. Odredite sunčane strane za sađenje novih biljnih vrsta, dok saksije sa cvećem postavite na osunčane strane terasa ili dvorišta.

Uspešni trikovi za lepše cvetanje

Ukoliko se odlučite za sadnju cveća u zatvorenim uslovima, vodite računa o mladim izdancima i njenom redovnom provetravanju. Biljka stvara kiseonik ali joj je takođe neophodno svežeg vazduha za maksimalnu produkciju i razvoj.

Redovnom prihranom odnosno đubrenjem biljaka, postiže se efekat bujnijeg cvetanja ili krupnih zelenih listova. Koristite tečna đubriva, čije dejstvo ima bolju sinergiju sa korenovim sistemom i mladim izdancima.

Za sobno cveće koristite štapiće u vidu korisnim hranljivih elemenata. Nakon nedeljnog zalivanja, postepeno dolazi do otpuštanja mikroelemenata i hranjenja korenovog sistema.  Putem korena biljka crpi neophodnu energiju, stvarajući cvetove raskošnih boja i mirisa.

Redovno zalivajte cveće, voda je izvor života i neophodna potreba za rast i razvoj biljaka. Najbolje je umereno zalivanje koje se zasniva na peridičnom doziranju. Redovno uklanjajte suvo lišće i primenjujte povremeno orošavanje prskalicom.

Poželjno je menjanje zemljišnog supstrata najčešće tokom prolećnog sređivanja kućnog ili baštenskog cveća. Sveži supstrat je neophodan za stvaranje mladih izdanaka, pravilna rast i razvoj biljke.