Kako da na prirodan način izlečite gastritis

kako-na-prirodan-nacin-izleciti-gastritis

Gastritis je zapaljenje sluzokože želuca. Postoje dva glavna tipa gastritisa: akutni i hronični.

Akutni gastritis obično počinje iznenada i može izazvati simptome kao što su bol u stomaku, mučnina, povraćanje i gubitak apetita. Često je uzrokovana bakterijskim infekcijama kao što je Helicobacter pilori ili lekovima kao što su aspirin ili ibuprofen.

Hronični gastritis se razvija postepeno i može trajati godinama. Može biti uzrokovan autoimunim bolestima, kao što je perniciozna anemija, ili dugotrajnom upotrebom lekova kao što su antacidi.

Važno je napomenuti da se gastritis može javiti kod ljudi bilo kog uzrasta, uključujući i decu, ali je češći kod starijih.

Šta izaziva gastritis?

Gastritis može imati različite uzroke. Neki uobičajeni uzroci gastritisa uključuju:

 • Infekcija bakterijom Helicobacter pilori (H. pilori): Ova vrsta bakterija je čest uzrok gastritisa. Infekcija H. pilori može dovesti do upale sluznice želuca.
 • Redovna upotreba određenih lekova protiv bolova: Dugotrajna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen može iritirati sluznicu želuca i dovesti do gastritisa.
 • Prekomerna konzumacija alkohola: Teška konzumacija alkohola može da iritira i upali sluznicu želuca, što dovodi do gastritisa.
 • Stres: Dok sam stres ne može direktno izazvati gastritis, on može pogoršati postojeće simptome gastritisa i povećati rizik od razvoja gastritisa.
 • Autoimuni poremećaji: U nekim slučajevima, imuni sistem može greškom da napadne ćelije sluznice želuca, što dovodi do autoimunog gastritisa.

Važno je napomenuti da mogu postojati i drugi manje uobičajeni uzroci gastritisa, pa je stoga najbolje da se konsultujete sa lekarom za tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Simptomi koje osećamo kada imamo gastritis

Evo nekih uobičajenih simptoma gastritisa:

 • Grizeći ili pekući bol ili bol u gornjem delu stomaka koji se može pogoršati ili ublažiti jelom,
 • Mučnina ili povraćanje,
 • Osećaj punoće u gornjem delu stomaka nakon jela,
 • Gubitak apetita,
 • Podrigivanje i štucanje,
 • Loše varenje.

Svi sa gastritisom nemaju iste simptome, simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe. Ako mislite da imate gastritis ili ako imate bilo koji od ovih simptoma, najbolje je da posetite lekara za tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Kada posetiti lekara zbog gastritisa?

Trebalo bi da razmislite o poseti lekaru ako osetite uporne ili teške simptome gastritisa, ili ako se simptomi pogoršavaju tokom vremena. Evo nekih specifičnih situacija koje mogu ukazivati na potrebu da posetite lekara:

 • Teški ili uporni bol u stomaku: Ako imate intenzivan ili stalni bol u stomaku koji se ne ublažava lekovima bez recepta ili merama samopomoći, važno je da potražite medicinsku pomoć.
 • Uporna mučnina ili povraćanje: Ako stalno osećate mučninu ili često povraćate, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom.
 • Znaci krvarenja: Ako primetite krv u povraćanju ili stolici, ili ako imate crnu, katranastu stolicu, to može ukazivati na gastrointestinalno krvarenje, koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.
 • Poteškoće u ishrani ili nenamerni gubitak težine: Ako ste izgubili apetit ili nenamerno gubite na težini, dobra je ideja da se javite lekaru.
 • Prethodna dijagnoza gastritisa: Ako vam je ranije dijagnostikovan gastritis, a simptomi se ponavljaju ili pogoršavaju, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom za dalju procenu i lečenje.

Lečenje gastritisa

Lečenje gastritisa zavisi od osnovnog uzroka upale. Neki uobičajeni tretmani uključuju:

 • Antibiotike: Ako je uzrok gastritisa infekcija H. pilori, lekar može da prepiše kombinaciju antibiotika i lekova za suzbijanje kiseline kako bi se eliminisale bakterije u želucu.
 • Inhibitori protonske pumpe (PPI) i blokatori histamina: Ovi lekovi smanjuju količinu kiseline koju proizvodi želudac, što može pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa i omogućiti zarastanje sluznice želuca.
 • Izbegavanje iritansa: Izbegavanje hrane, pića i lekova koji mogu da iritiraju sluznicu želuca, kao što su začinjena ili kisela hrana, alkohol i NSAIL, često može pomoći u prevenciji gastritisa ili smanjenju simptoma gastritisa.
 • Promene životnog stila: Promene načina života kao što su smanjenje stresa, prestanak pušenja i zdrava ishrana takođe mogu pomoći u prevenciji i upravljanju gastritisom.

Odgovarajući tretman za gastritis zavisiće od osnovnog uzroka i težine stanja.

PRIRODNI LEKOVI ZA GASTRITIS

Evo nekoliko primera prirodnih lekova koji vam mogu pomoći kod gastritisa:

Kurkuma: Kurkuma sadrži kurkumin, koji ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju upale u crevima.

Pepermint ili nana: Utvrđeno je da ulje nane ima umirujući efekat na stomak i može pomoći u smanjenju simptoma gastritisa.

Kamilica: Čaj od kamilice ima smirujući efekat i može pomoći u smanjenju upale i iritacije u crevima.

Sok od aloe vere: sok od aloe vere može pomoći u smanjenju upale i podsticati zarastanje sluzokože želuca.

Izbegavanje hrane okidača: Treba izbegavati hranu koja može da iritira sluznicu želuca, kao što su masna ili začinjena hrana, alkohol i kofein.

Anti-inflamatorna dijeta: Hrana koja smanjuje upalu može biti od pomoći u lečenju gastritisa. Primeri uključuju voće, povrće, ribu i integralne žitarice.

Probiotici: Konzumacija probiotika može pomoći u regulisanju mikrobioma creva, što može dovesti do poboljšanja zdravlja gastrointestinalnog trakta.

Đumbir: Đumbir se od davnina koristio za lečenje stomačnih tegoba i ima antiinflamatorna svojstva. Konzumiranje đumbira direktno ili u čaju može pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa.

Ovi lekovi možda neće biti dobri za svakoga, i najbolje je da se konsultujete sa lekarom pre nego što isprobate bilo koji kućni lek. Pored toga, ovi lekovi se ne smeju koristiti kao zamena za lečenje ako su simptomi gastritisa teški ili uporni.

PRIRODNI ČAJEVI ZA GASTRITIS

Ako tražite prirodni čaj za gastritis, evo nekoliko čajeva, koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma:

Čaj od kamilice: Kamilica ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smirivanju sluzokože želuca.

Čaj od đumbira: Đumbir se vekovima koristi za ublažavanje tegoba u varenju i smanjenje upale u želucu.

Čaj od nane: Pepermint može opustiti mišiće gastrointestinalnog trakta i ublažiti simptome lošeg varenja i upale želuca.

Čaj od korena sladića: Koren sladića se tradicionalno koristi za podršku zdravlju probave. Može pomoći u smanjenju upale i zaštiti sluznice želuca.

Važno je napomenuti da iako ovi čajevi mogu da obezbede olakšanje simptoma gastritisa, neophodno je da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe bilo kog prirodnog leka, posebno ako uzimate lekove ili imate neka druga zdravstvena stanja.