Kako izabrati najbolje mesto za kupovinu nameštaja

salon-namestaja

Koliko god delikatna bila odluka o izboru određenog komada nameštaja na isti način se tretira i procena prodavca, odnosno salona nameštaja u kome ćemo obaviti kupovinu. Kako se kupovina nameštaja tretira kao investicija, budući da se ne radi o čestim nabavkama jednog te istog artikla, već sporadičnom potrošnjom veće sume novca, većini potrošača je izbor mesta jednako važan kao i sam čin.

Suština značenja ovog izbora jeste da nekome dajete poverenje da će uloženu sumu novca na pravi način konvertovati u ispunjenje vaših  ideja, zamisli i želja po pitanju budućeg životnog prostora. Radi uštede vremena i energije u procesu odlučivanja o odgovarajućem salonu nameštaja, onom čija je ponuda u skladu sa vašim zamislima o idealnom prodavcu, preporučujemo da proverite nekoliko najbitnijih stavki.

Odnos cene i kvaliteta i kako se obezbediti

Uverenje da su cena i kvalitet u direktoj srazmeri važi u većini slučajeva, mada gotovo svako zna bar po jedan izuzetak. Dobra strana izuzetaka jeste da se retko dešavaju, a proizvođači i prodavci robe kao što je nameštaj vrlo lako mogu da utvrde ko snosi odgovornost, a to povlači i obavezu ispravljanja nedostatka, ili nadoknadu štete.

Radi zaštite interesa kupaca, potrebno je, nakon provere proizvođačkih specifikacija koje garantuju kvalitet, od izbora materijala do načina izrade, zatražiti i garanciju. Garancija je odličan način da se obezbedite, ali je potrebno dobro proučiti šta pokriva. Koliko je bitan i rok važenja, još je bitnije ko i u kom delu  snosi odgovornost u slučaju eventualnih nedostataka, odnosno da li su, u kom delu, i na koji način razdvojene obaveze proizvođača i prodavca.

Primera radi, može se desiti da kupite odličan komad nameštaja, po  ceni koja vam odgovara, ali da se tokom korišćena, u garantnom roku, ispolje nedostaci za koje će se kasnije utvrditi da su predmet spora na relaciji proizvođač- prodavac. U ovom slučaju dešava se da umesto da dobijete novi  proizvod, ili obeštećenje, ne dobijete ništa osim učešća u debati da li je odgovornost na strani proizvođača, ili prodavca.

Virtuelna i realna dostupnost

Internet nam, naravno nudi mogućnost informisanja i sastavljanja preliminarne liste salona nameštaja u kojima možemo naći ono što želimo. Pregledanjem web sajta određenog salona, u stvari sagledavamo ponudu koja ne mora da se poklapa sa realnim stanjem stvari. Zato ovu, preliminarnu listu,treba dopuniti informacijama o dostupnosti željenog proizvoda, odnosno konfigurisati izbor pitanjima:

  • da li je sve što je na web ponudi fizički dostupno u radnji
  • da li i u kom delu web ponuda odstupa od fizičke ponude po pitanju kvaliteta, cena, uslova isporuke, dizajna i slično
  • koje i kakve su mogućnosti da se ovo dvoje izjednači

Primera radi, ako ste izabrali fotelju baš po vašoj želji, ali na sajtu piše da trenutno nije dostupna u dezenu koji je prikazan na fotografiji, prostim pitanjem na ponuđene kontakte možete dobiti informaciju da li se ista takva može naručiti, kada se očekuje, po kojoj ceni, ili da li postoje još neki modeli koji nisu predstavljeni u trenutnoj web prezentaciji i koji bi mogli biti razlog za posetu salonu na ponuđenim adresama.

Poseta salonu znači i mogućnost dodatnog informisanja

Adresa salona ne znači samo lokaciju na koju ćete otići,već može pomoći i prilikom kalkulisanja o transportnim troškovima ukoliko se odlučite na kupovinu. U slučaju da kupac snosi troškove transporta, ovo može da bude značajna stavka. Osim toga, na adresi se možete lično uveriti o mogućnostima parkinga, kao i potrebnom broju radnika za utovar, kasnije i istovar.

Ukoliko ponuda salona uključuje i agažman za ove usluge onda to za kupca može značiti brigu manje. U slučaju da želite, ili ste u mogućnosti da ogranizujete prevoz i radnike potrebno je pitatati da li to, i u kom iznosu, možda smanjuje cenu nabavke. U velikom broju slučajeva usluga transporta se navodi kao besplatna do određene kilometraže, recimo 20 ili 30 km od adrese salona, a dobra stvar ove usluga jeste da vi ne snosite odgovornost za bezbednosti i ispravnost dostave do stana.

Na licu mesta se možete uveriti i o detaljma kao što su:

  • rok isporuke
  • mogućnost modifikovanja postojećeg,ili narudžbina specijalnog komada nameštaja, baš  po vašoj želji
  • spremnost prodavca na ustupke u pogledu sniženja cene, mogućnosti za kupovinu na rate čekive, ili druge načine odloženog plaćanja

Ako priču o izboru najboljeg salona nameštaja od pregledanja web sajtova do posete salonima zaokružimo najužom listom potencijalnih, u konačnoj odluci može pomoći odgovor na pitanje vaših prioriteta i spremnosti,ili kapaciteta samih salona.

Primera radi, ako ste u žurbi, i spremni ste da zbog toga platite i veću cenu, sa liste otpadaju svi oni kod kojih se čeka na narudžbinu. U slučaju da vam je kvalitet najbitniji, potrudite se da dobro proverite proizvođačke specifikacije i izdvojite one koji nude najpotpunije garancije za svoje proizvode.