Laptopovi – živela sloboda

laptopovi

Oni koji laptop koriste već više decenija rado pričaju o tome koliko je to zadovoljstvo bilo kada više nisu bili vezani za svoj desktop računar. Osećaj slobode bio je neizmeran i nekako neverovatan – uzeti laptop pod ruku i otići gde god želiš i uraditi isto kao da sediš u sobi ili kancelariji!

Istina, trebalo je tada prilično novca za to zadovoljstvo. Laptopovi nisu bili nimalo jeftini. Nisu bili ni laki kao danas. Ali osećaj da je u toj „fascikli“ sve što vam treba za rad bio je gotovo nestvaran. Svi papiri, svi dokumenti, koliko god da ih je, bili su uz vas. Ono što je bilo na radnom stolu i na policama oko vas, stalo je u tu čudesnu kutiju i mogli ste poći u kafić, na izlet, u drugi grad – i raditi.

Desktop ili laptop?

Oni koji su tada kupovali svoj prvi računar bili su u dilemi – desktop ili laptop. Ipak je još neko vreme prednost bila na strani desktop računara, pre svega zbog cene. Bili su povoljniji nego  laptopovi. Dileme ima i danas, ali prednost imaju laptopovi.

Laptop je odličan računar za svakoga ko hoće i korisno i komforno računarsko iskustvo. Omogućava korisnicima da na efikasan način obave posao i da uživaju u brojnim sadržajima za komunikaciju, zabavu i istraživanje sveta i života oko nas. Bežične veze sa internetom dale su novi impuls njihovom korišćenju, jer je pokrivenost signalom stigla takoreći svuda.

Laptopovi imaju sve brojnije funkcije, brži procesor, veću memoriju, neograničeno skladištenje uz korišćenje eksternih diskova. I lepi su, elegantnog dizajna. Ostajete poslovni i kada ste u pokretu, a sve možete uraditi i kod kuće i u kancelariji. Savršeno sredstvo za svakog korisnika modernih tehnologija, uz udobnost i upotrebljivost u svakom trenutku i na svakom mestu.

Zašto desktop?

Desktop računari još uvek imaju svoje mesto i u kancelarijama i u domovima. Ako ste vezani za radno okruženje, nemate potrebu da nosite računar ni sada, a procenjujete da to neće biti potrebno ni ubuduće, onda je desktop bolje rešenje. Ovakvi računari su generalno moćniji, koriste veći ekran, a možete postaviti i dva za komforniji rad. Velika prednost je što se mogu nadograđivati radi bolje funkcionalnosti, što sa laptopovima teže ide. Kvarovi se lakše otklanjaju i to manje košta nego za laptopove.

Prednost desktopa je u još jednoj oblasti koja nije zanemarljiva, naročito za mlađe. Ovaj računar je bolji izbor ako volite igrice na računaru, a kako su ove novije video igrice sve zahtevnije, desktop svojim visokim performansama daje bolju podršku.

Ako ne možete da odlučite – desktop ili laptop, onda je najbolje rešenje da imate i jedno i drugo. Važno je da vam i jedni i drugi daju brzu, efikasnu računarsku snagu, što vas čini jačim, sigurnijim i sposobnijim i modernom svetu zahtevnih i brzih zadataka.

Kupujte prema potrebama

Uz brojne savete koje treba poslušati prilikom kupovine računara, jedan je naročito važan – kupite računar kakav vama treba, koji će zadovoljiti vaše potrebe i sklonosti. Nemojte bacati pare za nešto što vam nije potrebno i što znate da vam bar uskoro neće biti potrebno.

Na primer, ako ste sigurni da nećete igrati video igrice na računaru, da neće raditi na zahtevnim projektima u pogledu snage vašeg računara, onda uzmite računar sa onim specifikacijama koje zadovoljavaju vaše potrebe. Znajte da ne možete kupiti računar za sva vremena. Tehnologije brzo napreduju tako da i trenutno najjače mašine u neko buduće vreme biće prevaziđene.

Zato se čini da je isplativije kupiti solidan računar za ono što vam je potrebno sada i u neposrednoj budućnosti, a to se ipak može predvideti, nego da kupite skup računar čije mogućnosti niti umete da koristite niti će to biti vaša skorašnja interesovanja. A pravce razvoja računarskih tehnologija prosečan korisnik ne može predvideti. Zato je bolje pričekati, koristiti solidan računar za ono što vam treba, pa videti šta će tek biti aktuelno i koje su vaše nove potrebe i tada napraviti novi izbor.

A stari računar dati na reciklažu. Ili, ako imate dovoljno prostora, ostavite ga da svedoči o vremenu kada je bio aktuelan i o vašem tadašnjem računarskom iskustvu.