Nekoliko razloga da naručite ketering za slavu

ketering za slavu

S jeseni, kad počnu vetrovi, u Srbiji zađemo u jedan posebno svečan period, svuda je praznično raspoloženje i svi se raduju, bez obzira da li slave ili idu na slavu. Nigde se na ovom svetu ne slavi i ne gosti kao u Srbiji.

Domaćinska atmosfera je sveprisutna, od oktobra pa do proleća, najveći teret je onda na domaćicama koje ulože nadljudski trud da posloženje bude prava čarolija ukusa, kako bi gosti sa slave otišli fascinirani hranom, načinom na koji je servirana i poslužena. Nekima to polazi za rukom, nekima ne, na sreću danas postoji rešenje i mnogi razlozi da se naruči ketering za slavu.

Uz ketering je priprema brža

Prebrz tempo života navodi da se stalno traga za bržim rešenjima i lakšim načinima da nešto završimo, možda deluje da nas je dostupnost svega olenjila, medjutim, nije tako.  Danas čovek nije ni lenj ni nesposoban, već je u stalnoj trci sa vremenom i nikad nema dovoljno vremena za sve obaveze koje se danas nameću, a u periodu slava uz sve tekuće obaveze ima još jednu, zahtevnu ali i posebno dragu, a to je da pripremi sve za najsvečaniji porodični trenutak.

Vreme slava često je i vreme panike, mnogi su pod pritiskom da neće stići da na vreme sve pripreme, pa uzimaju odmore ili bolovanja i  to zaista može da bude veliki stres. Uz ketering za slavu je priprema mnogo brža i sigurno manje stresna. Zato se danas domaćice sve više odlučuju za ovu vrstu usluge, jedina briga u pripremanju slave im je da na vreme zakažu ketering, zbog sve veće potražnje, dešava se da je, uoči velikih slava poput Svetog Nikole, potrebno bar mesec dana pre slave zakazati ketering za slavu.

Originalan slavski meni uz ketering za slavu

Poznati smo kao vrlo gostoljubiv narod, raširenih ruku čekamo goste i volimo da ih ispratimo zadovoljne, da odu fascinirani ukusima koje su samo kod nas probali, zato svake godine tragamo za novim receptima.

Mnogi od nas vole tradicionalno pripremanje slave i ne odustaju od tradicionalnih recepata koji uključuju sarme, pečenje, pite i proje, ali je sve više onih, posebno medju mladima, koji bi slavski meni osvežili nečim nesvakidašnjim, neobičnim i po izgledu i po ukusu. Umesto da se mučimo i nedeljama unapred isprobavamo da li je slano predjelo ukusno kao što u receptu piše i da li je kolač poput onog iz najbolje poslastičare, jednostavnije je da originalan slavski meni pripremimo uz ketering za slavu.

U ponudi je mnogo toga što  do sada niste ni videli, a ni probali, posebno kada je reč o predjelu, bez obzira da li je posno ili masno, sigurno će Vas bez daha ostaviti kanapei koji zbog mogućnosti različitih kombinacija sastojaka, stvarno mogu da budu prava fantazija.

Sve je u ponudi – od žita do kolača

Kada naručujete ketering za slavu, ne treba da se plašite da će nešto da izostane ili zafali. Toliko su se dobro izveštili u toj usluzi, da će Vam ponuditi sve, od žita kojim ćete uz tradicionalni srpski običaj dočekati goste, do kolača koji su slatki zalogaj za potpuni ukus užitka.

Sigurno neće ništa izostati, čak iako ste nešto zaboravili, profesionalci koji se bave keteringom podsetiće Vas na neke važne stvari, kojih se u toj gužvi niste setili ili ste zaboravili kako se pravi kolač, koji su običaji vezani za slavski kolač i žito.

Ukoliko želite da Vaša slava bude upamćena po čaroliji različitih ukusa, od predjela, preko jela, do poslastica, onda je ketering pravi izbor, imate sve na jednom mestu, uz dostavu do Vaših vrata, u već serviranim porcijama, ostaje Vam samo da uživate i radujete se okupljanju koje nije teret već zadovoljstvo.

Ako planirate ketering za slavu, imam nekoliko predloga za tradicionalne srpske specijalitete koji bi mogli biti deo vašeg menija:

  1. Svinjska pečenica – Klasična srpska slavska poslastica koja se ne sme propustiti na trpezi. Meso je sočno i ukusno, a pečenica se tradicionalno peče na ražnju.
  2. Sarma – Omiljeno srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa punjenog mlevenim mesom, pirinčem i začinima. Može se poslužiti kao glavno jelo ili kao deo hladnog bifea.
  3. Pljeskavice – Nezaobilazne na srpskoj trpezi, pljeskavice su ukusne mesne šnicle koje možete poslužiti kao sendviče sa lepinjom i raznim dodacima poput sirćeta, kisele paprike, luka i kajmaka.
  4. Prebranac – Tradicionalno srpsko jelo od pasulja sa dimljenim mesom i začinima. Može se poslužiti kao prilog uz glavno jelo ili kao samostalno jelo.
  5. Gibanica – Omiljeno srpsko pecivo, napravljeno od tankih kora i punjeno mlevenim mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Idealno za posluživanje kao deo srpskog doručka ili kao predjelo.
  6. Krofne – Nezaobilazna poslastica na srpskim slavama, krofne su vazdušaste i slatke kuglice punjene džemom, kremom ili čokoladom. Idealan izbor za dezert.

Ovo su samo neki od predloga za vaš ketering slavu. Možete kombinovati ove specijalitete sa raznim salatama, prilozima, hladnim predjelima i dezertima po vašem izboru. Uvek je dobro imati i nekoliko vegetarijanskih opcija za goste koji ne jedu meso.

Ketering za slavu je važan deo srpske tradicije i kulture, koji podrazumeva ukusnu i obilnu trpezu za sve goste koji prisustvuju slavi. Ukrasavanje stola i posluživanje raznovrsnih jela predstavlja sastavni deo srpskog identiteta i čini slavu posebnom i nezaboravnom prilikom za sve goste. Izbor jela kojima možete da se poslužujete može biti raznovrstan i zavisi od ličnih preferenci i okusa vaših gostiju. Među tradicionalne srpske specijalitete koji se ne mogu preskočiti na svakom keteringu za slavu, spadaju svinjska pečenica, sarma, pljeskavice, prebranac, gibanica i krofne za dezert. Važno je i uključiti i vegetarijanske opcije u meni kako bi svi vaši gosti mogli uživati u slavi. Pažljivo odabrana hrana i odgovarajući napitci stvorit će nezaboravan dan za sve koji prisustvuju vašoj slavi.

Nadamo se da će vam ovi predlozi pomoći da kreirate ukusnu i autentičnu trpezu za vašu slavu!