Obnovite ovog proleća saksije za terasu

saksije-cvece

Terasa je prava oaza mira i parče raja u svakom domu. Stanovi sa prostranim terasama i pogledom na neku zelenu površinu su velika prednost današnjeg stanovanja. Sa prvim prolećnim suncem terasa postane centar porodičnog odmora i opuštanja. Za ljubitelje cveća proleće je idealno vreme za sredjivanje terase. Prvi korak u sredjivanju terase je čišćenje. Zimi na terasu odlažemo sve što nam u stanu nije potrebno, s prvim lepim danima sve nepotrebno na terasi treba da se raskloni i baci. Farbanje terase je korak do potpuno novog izgleda. Dugotrajne farbe u spreju se veoma jednostavno nanose a boje su intenzivne i vrlo postojane. Pošto se terasa očisti i ograda ofarba biljke mogu da ugledaju svetlost prolećnjeg sunca. Na suncu je slika mnogo jasnija, biljke treba orezati, presaditi, a dotrajale prošlogodišnje saksije za terasu zameniti novim. Tu počinje avantura prolećnog uredjivanja terase. Uklapanje saksija u prostor terase, u boje na terasi i vegetaciju biljaka ni malo nije jednostavno. Treba dan-dva da se odaberu prave koje će se uklopiti u enterijer terase.

Saksije za terasu različitih oblika a iste boje

Bliži se april vreme je da se razmišlja o cveću na terasi. Izbor cveća zavisi od strane na koju je okrenuta terasa, od boje fasade i ograde. Ukoliko je neka od prošlogodišnjih cvetnica preživela zimu nju treba presaditi, a nove vrste uklapati prema već postojećim sačuvanim. Trenutna inspiracija je jedan od načina da se izabere cveće za terasu. Trenutno raspoloženje često može da odvede u pogrešnu stranu, zato je bolje da postoji neki plan o cvetnim vrstama koje će krasiti terasu. Taj plan biće bitno uslovljen stranom sveta na koju je okrenuta terasa i raznovrsnošću cveća koje se sadi. Što je cveće bogatije i raznovrsnije terasa je lepša. Uz raznobojno cveće ne idu raznobojne saksije. Sve saksije za terasu treba da budu iste boje a različitih oblika i veličina. Ukoliko se na terasi sve šareni biće prenaglašeno i pretrpano. Ipak treba da postoji jedna boja koja će u osnovi da poveže tu cvetnu raznobojnost. Tu koloritnu osnovu na terasi mogu da čine zelene saksije za terasu, braon, bele ili  smedje.

Najjednostavnija varijanta su obične saksije za terasu

Na terasama se najčešće vidjaju sasvim obične okrugle ili četvrtaste saksije. One su najdostupnije u prodaji i zadovoljavaju najbitnije uslove kupovine a to su funkcionalnost, praktičnost, trajnost i jednostavno održavanje. U najširoj upotrebi su plastične saksije za terase. Plastične saksije su najpovoljniji i najjednostavniji izbor i uklapaju se u svaki stil uredjenja terase.  Imaju i svoje prednosti. Lake su pa se lako premeštaju s jednog kraja terase na drugi. Otporne su na lom, ako u slučaju jakog vetra dodje do loma, lako ćete polomljenu zameniti novom istom saksijom. Zato je preporuka da izmedju plastičnih i keramičkih saksija za terasu ipak birate plastične. Saksije od kvalitetnije plastike mogu da potraju i za narednu godinu. Moderna tehnologija izrade doprinela je tome da plastika dizajnom može da imitira neke druge materijale. Kod kvalitetno odradjenih plastičnih saksija sa dezenom terakote, drveta ili kamene teško je uočiti da je reč o plastici.

Dekorativne saksije od plastike

Dekorativne saksije su osveženje za svaki ambijent. Dekorativne saksije se proizvode od punije plastike koja ima tu sposobnost da bez obzira na vremenske prilike i UV zrake zadrži svoju boju. Dekorativne saksije se uglavnom koriste kao obloga za usadnu saksiju u koju je posadjena biljka. One nemaju probušeno dno pa se sva voda zadržava u dnu dekorativne saksije. One se ne preporučuju za sadnju biljaka, samo za dekoraciju.

Saksije za ogradu terase

Ukoliko je terasa mala i nema dovoljno mesta za samostojeće saksije onda su saksije za ogradu ili viseće saksije idealna dekorativna rešenja. Uz saksije za ogradu terasa će dobiti pravi cvetni ogrtač koji će privući poglede prolaznika od daleka. Saksije za ogradu se ne biraju u  boji ograde već se biraju u nekoj boji koja se slaže sa bojom ograde. U ove saksije sade se petunije za koje je ograda terase idealno mesto.

Viseće saksije

Za ljubitelje cveća koji ne raspolažu sa mnogo prostora na terasi, viseće saksije za cveće su prava preporuka. Doprineće da terasa oživi na poseban način. Dizajnirane su tako da pomoću kuka mogu da se zakače bilo gde. Olakšavaju održavanje biljaka, uz njih sve može da se obavlja stojeći a biljke dobijaju adekvatnu negu. U njima su biljke više izložene svetlosti, pogoduju za sadnju takvih cvetnica koje traže svetlo. Viseće saksije se uklapaju u koncept vertikalnih bašti koje su sve prisutnije u uredjivanju urbanih terasa. Uz viseće saksije i najmanja terasa može da postane mini moderan vrt.