Prolećno uredjenje terase

dvoriste-fotelja-zelenilo

Terase su dragoceno mesto svakog doma, kutak gde ušuškani u udobne stolice i zelenilo ovog proleća možete da uživate u prijatnom suncu i svežem vazduhu. Za mnoge je terasa njihovo mesto pod suncem, nebom i zvezdama. Tu vole da se osame i imaju svojih pet minuta koji dan po dan mogu da potraju do kasne jeseni. Kako bi terasa bila prava oaza za uživanje i opuštanje ovog leta, maj mesec je pravo vreme da se organizuje njeno uredjenje, presade biljke i zasade nove.  Pre početka uredjenja važno je da se dobro razradi plan kako od terase koja je bila zimska ostava za zimnicu, staru odeću i obuću i prostor za sušenje veša načiniti prostor za relaksaciju. Prvi korak je detaljno čišćenje terase i krečenje, izbor kvalitetnih supstrata za presadjivanje biljaka, ukrašavanje biljkama i opremanje baštenskim nameštajem.

Čišćenje i farbanje terase

Čišćenje terase je odličan način da se otvori sezona boravka na otvorenom. Za početak čišćenja treba da se otarasite otpada sa terase koji je tokom zime tu gomilan. Pobacajte odeću i obuću koju više nećete koristiti, oslobodite se napuklih žardinjera i pokvarenih uredjaja, ukloniti dotrajali baštenski nameštaj i biljke koje su tokom zime uvenule. Rasklonite stolice i žardinjere kako biste terasu temeljno oprali vodom i deterdžentom. Posebnu pažnju obratite na ivice, uglove  teško dostupna područja. Očišćenu površinu isperite toplom vodom i ostavite terasu da se potpuno osuši, tako ćete sprečiti stvaranje mrlja i budji. Kako biste od terase dobili kutak koji odiše svežinom neophodno je da se osveži boja zidova i ograde. Površina zidova na terasi nije velika a njihovim krečenjem se dobija fenomenalan rezultat. Pažljivo birajte boje zato što boja zidova diktira atmosferu čitavog ambijenta. Ukoliko uredjujete manju terasu birajte svetle i neutralne boje. Svetlim bojama se prostor male terase vizuelno povećava i čini daleko udobnijim. Izbegavajte jednoličnost u dekorisanju, svetlu boju koristite kao podlogu a kolorit obogatite detaljima u jarkim bojama. Praktično je da ambijent terase podelite na dva dela: deo za baštenskim nameštajem namenjen odmoru i estetski deo terase obogaćen biljkama. Uklopite boju baštenskog nameštaja i ograde na terasi, a kolorit oživite raznobojnim saksijama za biljke.

 Prolećno presadjivanje i supstrati idealni za biljke na terasi

Najbolji saveznici u uredjivanju terase su baštenske biljke i cveće. Na proleće se njima posvećuje posebna pažnja, presadjuju se višegodišnje biljke, sade nove i biraju supstrati dobrog kvaliteta koji imaju dokazane rezultate u uzgoju saksijskog cveća poput petunija i muškatli. Ukrasne biljke za terasu se pažljivo biraju prema stranama sveta kojima je okrenuta terasa, prema njenoj veličini, ali i osunčanosti terase. Višegodišnje biljke su idealne za svaku terasu, lako se gaje, zato ih često vidjamo na terasama. Idealne su za sve koji nemaju vremena da svake godine biraju nove sadnice i sade novo cveće. Biljke koje traju više godina poput dipladenije, bugenvileja (bogumila), akalifa uglavnom ne zahtevaju da se tokom zime posebno zaštite, dovoljno je samo da ih sklonite u ugao terase da ne budu izložene vetru i mrazu. Dolaskom proleća one postaju prvi vesnici lepog vremena. Višegodišnje biljke se svakog proleća mogu presadjivati i razmnožavati. Najbolje vreme za presadjivanje cveća je april, mada ni u maju nije kasno presaditi biljku. Zemlja za presadjivanje mora biti što kvalitetnija, biraju se najbolji supstrati od 100% treseta. Ovi supstrati ne sadrže primese lošijeg kvaliteta koje se često nalaze na tržištu a nepovoljno utiču na razvoj biljaka na terasi.

Opremanje terase nameštajem

Pri izboru nameštaja za terasu glavna merila su praktičnost i funkcionalnost, da nameštaj bude udoban kako bi se u njemu kvalitetno odmarali a ne previše glomazan, na terasi nema dovoljno mesta za glomazne garniture. Vrele letnje noći se često provode na terasi, ako je dovoljno prostrana, treba je opremiti ležaljkom ili manjom sofom. Sofu, ležaljku, klupu ili lezy beg pozicionirajte na kraćoj strani balkona, uz levi ili desni bočni zid. Tako racionalno delite prostor terase na manje delove i ostavljate prostor po sredini za baštensku garnituru. Nameštaj za terasu bira se od materijala otpornih na spoljašnje uticaje, na uticaj sunca, vetra, kiše, mraza. Za male terase se biraju sklopivi stolovi i stolice koji lako i brzo mogu da se sklope i da se tako oslobodi prostor na terasi. Što se boja u dekorisanju terase tiče, vedre boje su uvek dobrodošle. Nameštaj se uglavnom nalazi u standardnoj braon, beloj ili crnoj boji, ali se estetski lako oplemenjuje i dekoriše jastucima za sedenje ili naslon. Neki su u izboru nameštaja vrlo funkcionalni, biraju fotelje, stolice i klupe koje odozdo imaju šupljine pa su vrlo korisne kao skladišta za neke detalje koje žele da sakriju na terasi. Svakako u uredjenju i opremanju terase treba da se vodite svojim težnjama i učinite taj prostor malom oazom mira u svom domu.